top of page

Zadencrackers

Aantal personen:

Ingredienten

  • 175 g pompoenpitten

  • 150 g zonnebloempitten

  • 150 g lijnzaad

  • 80 g chiazaad

  • 1/2e kl fijn zout

  • 2 el vlozaad (psylliumzaad, te verkrijgen in de apotheek of biowinkel)

  • 550 ml kokend water

  • 2 el olijfolie om af te werken

  • Optioneel : droge kruiden (bv oregano, rozemarijn, Provençaalse kruiden...)


Bereiding

  • Doe alle droge ingrediënten (+ eventueel de kruiden) in een hittebestendige mengkom. Giet hier het kokende water op en roer goed. Laat 15 minuten afgedekt wellen. Roer af en toe door.

  • Verwarm de oven voor tot 180 graden. Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Stort op elke bakplaat de helft van het mengsel. Wrijf met een spatel het mengsel open tot het zo’n 3 à 4 mm dik is. Lukt dit niet goed, dan kan je de spatel altijd even natmaken, zodat die minder blijft plakken.

  • Wrijf met een borsteltje de bovenkant van het ‘deeg’ in met een dun laagje olijfolie. Zet in de oven en bak 20 minuten. Haal nu de bakplaten uit de oven en snijd de plak in crackers, de vorm en grootte kies jezelf. Leg ze een beetje uit elkaar zodat alle randjes goed kunnen bruinen en bakken. Bak opnieuw 10 minuten. Je zal merken dat de buitenste crackers nu mooi krokant gebakken zijn, haal die al van de bakplaat.

  • Draai de middelste eens om en bak nog eens 5 à 15 min tot ook die helemaal krokant zijn.

  • Leg op een rooster om af te koelen. In een luchtdichte doos zijn de crackers zo’n 3 weken houdbaar.


Tips

  • Serveer de crackers met hummus, guacamole, tapenade... bij de apero.

  • Gebruik de crackers in de plaats van brood bij een salade bijvoorbeeld.

bottom of page