top of page

4 redenen waarom jij omega-3 moet nemen

Je hebt het ongetwijfeld al vaak gelezen dat we voldoende omega-3 moeten innemen voor een goede gezondheid. Maar wat is omega-3 nu eigenlijk en waarom is het zo belangrijk? Je leest er alles over in deze blog.


Omega-3 in het kort


Omega-3 is een type vet dat behoort tot de “goede vetten” (onverzadigde vetten). Ons lichaam heeft deze “goede” vetten nodig om te kunnen functioneren. Een aantal van die vetten kan ons lichaam zelf aanmaken. Dat geldt echter niet voor omega-3, dus moeten we het uit onze voeding halen. Het heet om die reden een “essentieel vetzuur”. Hetzelfde gaat op voor omega-6. Omega-6 zit – in tegenstelling tot omega-3 – in zeer veel voedingsmiddelen die we consumeren. Daar hebben we eerder een overmaat aan.


Bronnen van omega-3


Goede bronnen van omega-3 zijn:

- Vette vis (bv zalm, makreel, haring, sardienen…); LET OP… dat geldt niet voor gekweekte vis. Wilde vis haalt de omega-3 uit algen, maar gekweekte vis krijgt meestal voeding die arm is aan omega-3!

- Schaal- en schelpdieren

- Walnoten en walnootolie

- Lijnzaad(olie)

- Koolzaadolie


4 redenen om omega-3 in te nemen


1. Het zorgt voor een betere doorlaatbaarheid van je cellen: het celmembraan* blijft soepel waardoor voedingsstoffen beter kunnen opgenomen worden en de afvalstoffen beter afgescheiden.


2. Onze hersenen en oogcellen hebben veel DHA (één van de 8 soorten omega-3) nodig om goed te functioneren. Voor zwangere en borstvoedende vrouwen is het cruciaal om een voldoende inname te hebben voor de ontwikkeling van de hersenen en de ogen van de foetus of baby.


3. Het vertraagt de ontwikkeling van potentiële hart- en vaatziekten.


4. Een goede verhouding tussen omega-3 en -6 zorgt ondersteunt de weerstand.

Helaas heeft 95% van de Westerse bevolking een veel te hoge inname van omega-6 en een veel te lage inname van omega-3.

Een goede verhouding omega-6 op omega-3 is 5:1, maar vaak loopt dit op tot 15:1 of meer. Dit is nefast voor alle hiervoor opgesomde redenen en zorgt ervoor dat ontstekingen langer duren en ernstiger zijn.


Ik ben zelf geen voorstander om standaard supplementen te nemen. Enkel als je tekorten hebt, moet je ze aanvullen. En van omega-3 kunnen we stellen dat zo goed als iedereen er tekort van heeft.


Supplementen


Er bestaan veel soorten supplementen. Je hebt capsules, maar ook olie. De ene soort bevat een lagere dosering omega-3 dan de andere. Ook de verschillende soorten omega-3 vetzuren moeten in een goede

verhouding aanwezig zijn en dat geldt niet voor elk supplement.


De meeste supplementen zijn op basis van visolie, maar er bestaan ook vegan varianten gemaakt op basis van micro-algen. Ideaal voor mensen met een plantaardige voedingsstijl of met een visallergie.


Je kan eventueel via een bloedtest (kleine vingerprik) laten testen wat de verhouding is in jouw bloed. Wil je graag meer info hierover of over welke producten je best neemt, stuur dan een mailtje naar dietiste.astrid@gmail.com.


*het celmembraan is de wand rond elke lichaamscel die doorlaatbaar moet zijn voor voedingsstoffen en afvalstoffen

90 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page