top of page

Pasta or no pasta?

Bijgewerkt op: 6 okt. 2022

Het aanbod van pasta is heel groot en de meningen hierover ivm onze gezondheid ook! Eten we nu beter glutenvrije pasta of speltpasta? Of toch maar beter geen pasta, want je wordt er dik van, toch?
Pasta bevat veel koolhydraten, of het nu van tarwe, spelt, rijst of iets anders is gemaakt. We hebben deze koolhydraten nodig. Ze leveren de belangrijkste energie voor al onze cellen. Belangrijk is echter dat de verhouding in ons bord goed zit. 1/4e koolhydraten (in dit geval pasta), 1/4e eiwitbron (vlees, vis, peulvruchten,...) en 1/2e groenten. Overdrijf dus niet met je portie pasta, want de koolhydraten die we niet verbruiken, worden opgeslagen als vetreserve in ons lichaam. Pasta bevat meer calorieën dan aardappelen, maar toch is het goed om eens af te wisselen. Ze bevatten beiden waardevolle voedingsstoffen.


Glutenvrije pasta is enkel noodzakelijk indien je coeliakie hebt. Dit is een auto-immuunziekte waarbij je geen grammetje gluten mag eten, anders wordt je darm sterk aangetast, met alle gevolgen vandien. Gluten is een eiwit dat in verschillende soorten granen zit.


Speltpasta, pasta op basis van linzen, rijst ... het aanbod neemt alleen maar toe. Maar is dat nu echt beter? Nee, niet beter of slechter dan de klassieke pasta op basis van tarwe. Maar... wat wel belangrijk is, is het vezelgehalte van de pasta, ongeacht waarvan het gemaakt is. Zo heb je speltpasta gemaakt van speltbloem. Deze bevat slechts 2,5 à 3g vezels/100g. Je vindt echter ook de volkoren variant en hier is het vezelgehalte minstens het dubbele! Hetzelfde voor pasta op basis van tarwe enz. Bekijk dus goed de verpakking.


Wat is nu het belang van die vezels? Vezels zorgen in de eerste plaats voor een betere verzadiging. Daarnaast stimuleren ze de groei van de "goede" bacteriën in onze darm, hetgeen onze darmwerking ten goede komt. Ook voor een vlotte stoelgang zijn vezels belangrijk. Vergeet niet voldoende te drinken hierbij. Het vocht zorgt ervoor dat de vezels zwellen en zo meer massa geven aan je stoelgang. Je darmen gaan dan meer "werken" en de stoelgang zo bevorderen. Tot slot verlaagt een voldoende inname van vezels het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker.


Naast volkoren graanproducten, bevatten groenten, fruit, noten en zaden ook veel vezels.151 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page