top of page
dietisteastrid

Smeervetten : wat is de beste keuze voor op de boterham?

Bijgewerkt op: 6 okt. 2022

Het aanbod van smeervetten is enorm: boter, margarine, halvarine, verrijkt met omega 3 of plantensterolen... Ontdek hieronder wat de betere keuze is.


Soorten vetten

Om te begrijpen hoe je de beste keuze maakt, is het belangrijk om te weten dat er 2 grote groepen van vetten bestaan : de verzadigde en onverzadigde vetten.


De verzadigde vetten zijn meestal van dierlijke oorsprong (uitgezonderd palm- en kokosvet). Ze zijn vast bij kamertemperatuur en meestal verpakt in een wikkel. Deze vetten hebben een negatief effect op de cholesterolwaarden, dus worden best met mate gebruikt.


De onverzadigde vetten zijn voornamelijk van plantaardige oorsprong. Ze zijn vloeibaar of smeerbaar bij kamertemperatuur. en meestal verpakt in een fles of een vlootje. Deze vetten hebben we nodig in ons lichaam en hebben een beschermend effect op hart- en vaatziekten.


Criteria voor smeervetten


Om een goede keuze te maken in smeervetten, is het dus belangrijk dat we een product kiezen dat niet te veel verzadigd vet bevat (max 1/3 van het totale vetgehalte). Daarnaast kiezen we best voor een variant met een verlaagd vetgehalte want vet brengt natuurlijk veel calorieën aan. We hebben de "goede" vetten nodig, maar moeten er zuinig mee omspringen door de hoge calorie-aanbreng. Besmeer je boterham dus niet te dik. Een richtlijn is1 mespunt per snede of je moet het brood nog door de smeerstof zien.


Een ander belangrijk criterium voor smeervetten is het gehalte aan omega 3. Dat is een vetzuur dat we niet zelf kunnen aanmaken maar dat wel broodnodig is in ons lichaam (het wordt daarom een essentieel vetzuur genoemd). De inname van omega 3 is bij de meeste mensen te laag. Daarom is het goed om te kiezen voor een margarine die verrijkt is met omega 3.


(Room)boter is hard op kamertemperatuur en bevat dus veel verzadigde vetten, hetgeen je beter vermijdt. Bovendien heeft boter een vetgehalte van 80% wat voor een te hoge calorie-aanbreng zorgt. Gebruik dit enkel voor gerechten waar je het niet kan missen voor de smaak, maar smeer het best niet dagelijks op je boterham.


Concrete tips


Kies voor een margarine die voldoet aan volgende criteria:

  • Vetgehalte < 40%

  • Max 1/3e verzadigd vet tov het totale vetgehalte

  • verrijkt met omega 3

Bekijk hiervoor de voedingswaarden per 100 g. Hieronder zie je 2 voorbeelden.



Voldoet deze margarine aan de criteria?

  • Vetgehalte < 40% : 38 g

  • Verzadigd vet minder dan 1/3e van totale vetgehalte? 7 g (< 1/3e van 38 dus ok)

  • Verrijkt met omega 3? Ja

Dit is dus een voorbeeld van een goede keuze smeervet.


Voldoet deze margarine aan de criteria?

  • Vetgehalte < 40% : 41 g (het verschil is miniem (1%) dus op zich niet erg)

  • Verzadigd vet minder dan 1/3e van totale vetgehalte? 24,6 g (> 1/3e van 41) dus niet ok (dit is wel belangrijk)

  • Verrijkt met omega 3? Nee

Dit is dus een voorbeeld van een minder goede keuze smeervet.


Margarine verrijkt met plantensterolen


Tot slot bestaat er ook nog smeervet verrijkt met plantensterolen. Die hebben een bewezen effect op de LDL-cholesterol (slechte cholesterol) zolang je het product gebruikt. Indien je geen te hoge cholesterol hebt, is het dus niet nodig om dit te gebruiken. Indien je wel te hoge cholesterolwaarden hebt, kan dit je behandeling ondersteunen. Overleg met je arts en/of diëtiste of dit product geschikt is voor jou.


Heb je nog vragen ? Contacteer me via mail of telefoon (zie contactgegevens op de website)

Diëtiste Astrid, diëtist regio Brakel, Lierde, Geraardsbergen, Ronse, Ninove, Zottegem


















491 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page