top of page

Wacht niet op je ideale gewicht om te leven!·      Ik zwem heel graag, maar ik ben bang van de blikken in het zwembad, dus ik blijf nog liever thuis.

·      Dat feestje heb ik afgezegd want iedereen zou anders zien hoe dik ik ben.

·      Ik ga niet meer shoppen want ik voel me een vet varken als ik in de spiegel kijk.

·      Op het werk neem ik weinig het woord omdat mijn zelfvertrouwen weg is.

·      Het is echt schaamtelijk hoe ik eruitzie. Ik durf niet buitenkomen; stel dat iemand me ziet.

·      …


Misschien herken je jezelf in deze uitspraken. Ik hoor ze regelmatig bij cliënten. Ze vinden zichzelf te dik, te lelijk… kortom niet goed genoeg. Ze stoppen voor een stuk met leven en zeg nu zelf, hoe jammer is dat.

Stop met leven in de toekomst

Het goede nieuws is dat we ons gedrag zelf kunnen sturen. Daar zijn we ons vaak niet bewust van, maar toch is het zo. We zijn vooral bezig met de toekomst: als ik 10 kg ben afgevallen, zal ik me zelfzeker voelen; als ik slanker ben, gaan de mensen me meer appreciëren; als ik op mijn streefgewicht zit, zal ik weer van feestjes kunnen genieten…

We denken dus dat we pas ander gedrag kunnen stellen als we een bepaald gewicht bereikt hebben. Maar niets is minder waar! Ons blindstaren op de toekomst, helpt ons niet verder.


Leef en geniet in het hier en nu

Denk hier even over na: je voelt je onzeker door hoe je eruitziet, dus je zegt een feestje af. Je blijft dan thuis en heel even geeft dat een gerust gevoel, maar al heel snel begin je te denken aan alles wat je daar mist… Je voelt je dus nog steeds slecht en op den duur geraak je geïsoleerd.


Hilde leerde het anders doen. Ze werd gevraagd haar in te beelden hoe het zou zijn om naar een feest te gaan als ze haar ideale gewicht had. Ze probeerde zich dit elke avond voor de geest te halen. Toen haar zus een feest gaf, raapte ze haar moed bijeen. In plaats van af te zeggen, trok ze naar het feest en gedroeg zich zoals ze het voor ogen had wanneer ze slank zou zijn. En tot haar eigen verbazing, kon ze contact maken met de mensen, terwijl ze zich vroeger onzichtbaar had willen maken. Ze genoot enorm van het feest!  Hilde had dus haar onzekerheid meegenomen, maar focuste op de dingen en mensen die echt belangrijk zijn voor haar.Ook jij kan het!

Ik hoor je verstand al afkomen met de gedachte: "Jaja, mij lukt dat toch nooit". Ik ben nochtans zeker van wel. Onderschat de kracht van je gedachten niet. En misschien lukt het je nog niet alleen, maar heb je iemand nodig die je daarbij helpt. Zie dat dan ook niet als een mislukking, maar grijp de kans aan om weer te leven en weer te genieten!Diëtiste Astrid, voedingsadvies en coaching; Online of in regio Lierde, Brakel, Geraardsbergen,

Galmaarden, Bever, Ronse, Oudenaarde, Ninove, Zottegem

Specialisatie: emo-eten en prikkelbare darm syndroom (laag fodmap-dieet) 

68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page